fbpx
Николай Йорданов

Николай

Йорданов

Manager, Trainer

Николай Йорданов е дългогодишен ски състезател с треньорски профил от НСА „Васил Левски“. Той умело слаломира и във функционалните тренировки. Спортът е в кръвта му и е водещата сила, която го движи напред от 5-годишна възраст. Защо първата му среща с кросфит не остава последна, споделя в отговорите на следващите въпроси.

Ти си… Николай Йорданов, бивш състезател по ски алпийски дисциплини.

Започна да се занимаваш с кросфит… поради простата причина, че винаги съм бил състезател и в тренировките съм търсел съзтезателния мотив. Когато се запознах със спорта кросфит, още от първата тренировка ме грабна, защото има съревнованието, което търсех и което ми приляга най-добре като човек.

Състезателният елемент… абсолютно не е задължителен за кросфит. Това е до темперамента на човек. Зависи дали е по-спокоен или по-експанзивен и така може да подходи и към тренировката.

Трениращите кросфит получават… много неща. Първоначално човек се бори със себе си, с физическите си качества, с гените, които са заложени в него, бори се да ги подобри и да расте нагоре. Друго ценно нещо е, че по време на тренировка кросфит, главата не мисли за нищо друго, освен за дадения комплекс и даденото упражнение – да се направи правилно и да се направи по възможно най-бързия начин. А успял ли си да не мислиш за ежедневните задачи и проблеми, това означава, че си си починал. Нищо, че си се натоварил физически.

Разликата между фитнес и кросфит е…, че кросфит ти дава всичко онова, което фитнесът не може да ти даде. По-голямата част от упражненията, които се изпълняват в кросфит, са многоставни и се работи за цялото тяло. Независимо дали става въпрос за горна част на тялото, в която влизат много мускулни групи, или за долна част на тялото, в която пък влизат най-големите мускулни групи.

Реши да станеш треньор, защото… още от ранна юношеска възраст разбрах, че да обясня дадено физическо действие на човек, който не е запознат с него, ми се получава, хората го асимилират бързо и почват да правят нещата така, както съм им ги обяснил.

Ако не беше кросфит треньор, щеше да се занимаваш… пак нещо, свързано със спорта – треньор по даден вид спорт или учител по даден вид спорт.

Едни от най-тежките тренировки в кросфит са с имена. Ако ти беше такава тренировка, щеше да си… 100% Murph. Това е геройски комплекс, който се изпълнява с жилетка от 10-килограма. Като цяло ми харесват комплекси, които са по-дълги, за да можеш да изпиташ както физическите, така и психическите си дадености.

Да създадеш CrossFit Serdika ти костваше… Ние с Коко, Сашо и Роман обсъждаме всичко, понякога дори в 12, в 1 часа през ноща. Но това са хубави неща, много е забавно и не мога да кажа, че ми е коствало нещо.

А като сте четирима, решенията ги взимате… Нашият екип е достатъно дисциплиниран, всички сме достатъчно интелигентни, за да се получават лесно нещата. Да, имаме различни видове спорове, но всеки един, като изложи своите доводи и успее да убеди и мотивира останалите, вече няма спор.

На този етап от живота най-голямо ти постижение е… че животът ми изцяло се подчинява на спорта, от сутрин до вечер. За спортни постижения няма да говоря, защото мисля, че не са важни в случая. Другото ми най-голямо постижение е, че в залата, която създадох (Hell sport), успях да направя едно семейство. Ние си помагаме, но също така се и критикуваме, което е абсолютно нормално в един затворен кръг от хора. Имаме и позитивни, и негативни моменти, но никой на никого не се сърди. Гордея се, че сам, със собствени усилия, успях да покажа спорта кросфит на група хора и да ги запаля по такъв начин, че да са супер редовни.

На всички, които влезнат през вратата на CrossFit Serdika, казваш… ние сме CrossFit Serdika. Елате, пробвайте и вижте кои сме ние.