fbpx
Александър Захариев

Александър

Захариев

Manager, Trainer

Александър Захариев е треньорът, който винаги е готов да „влезе в обувките“ на другия. С други думи – той няма да ви накара да правите нещо, което не искате. Играе тенис на корт и създава специални кросфит тренировки за тенис подготовка. Малко повече за него в следващите редове.

Ти си… Александър Захариев.

Започна да се занимаваш с кросфит, защото… отдавна ме вълнува общата физическа подготовка. Интересът започна след един студентски тенис турнир, когато изиграх три мача и на третия едвам ходех, а бях на 20 години сигурно. Противникът ми беше далеч по-свеж и по-възрастен от мен. И си казах, че това не е нормално и че трябва да направя нещо. И оттам започнаха тренировките за обща физическа подготовка, които са с тенис насоченост – тичания, комплекси от упражнения, които да ти подобрят физическото състояние, за да можеш да играеш по-дълго на добро ниво.

Т.е. кросфит може да е полезен като физическа подготовка за други спортове… Разбира се. Има доста професионални спортисти, които практикуват кросфит. Всичко обаче трябва да е премерено като тренировки и натоварване с оглед конкретния вид спорт, етап от подготовката, състезания и т.н. Но логиката е проста – кросфитът може да бъде много полезен, защото се фокусира не само в областта, в която спортистът е силен, но и върху цялото тяло. И оттам вече да има напредък за конкретния спорт.

Кросфит всъщност е… в моя случай готина група от хора, които заедно правят разнообразни тренировки, които рядко се повтарят и имат добър ефект. Ключови са две неща, които са и свързани – разнообразието и забавлението.

Разликата между фитнеса и кросфит… са функционалните движения. Във фитнеса се фокусираш върху конкретно движение, конкретен мускул, докато в кросфит изпълняваш движения и комплекси, които те натоварват цялостно.

Реши да станеш треньор, защото… ми беше интересно, исках да видя какво е следващото ниво.
Отговорността да си треньор изисква… да внимаваш вместо хората, които тренират. Най-важното нещо, за което следя, е правилното изпълнение на елементите, което намалява риска от контузии. Това е приоритет номер 1. Вторият приоритет вече е тренировката да не бъде работа или задължение, а да е приятна, да протече по един забавен начин, защото това е начинът хората да се върнат в залата. Аз по себе си съм го виждал – когато сме тичали, само за да си подобрим времето, в един момент започвам да разреждам тичанията, защото вече не е забавно…

А всъщност не е ли това в основата на кросфит – непрекъснато да подобряваш себе си… Това по-скоро става от само себе си. Като го има разнообразието и различните тренировки, ти се подобряваш неусетно в много посоки. То става по един естествен начин.
Едни от най-тежките тренировки в кросфит са с имена. Ако ти беше такава тренировка, щеше да си… Не знам. Майкъл е първата тренировка с име на герой, която правих и завърших и затова си я спомням. Със сигурност е една от по-лесните такива тренировки. Иначе в кросфит тренировките с имена на момичета са знакови и се използват като репери за измерване на прогреса, тъй като все пак се повтарят 1-2 пъти в годината, а тренировките с мъжки имена, са брутални като натоварване и са кръстени на загинали военнослужещи от американската армия.

Да създадеш CrossFit Serdika беше… дълъг процес за четиримата, които сме там от началото – Коко, Роман, Ники и аз. Минахме през много неща и ги преодоляхме, научихме някои уроци, други предстоят и в крайна сметка сме на път да го реализираме. Много време отделено, много нерви, много пари. Но това не е най-важното – важното е да стане, както си го представяме и искаме. И тогава ще си струва всичко.

На този етап от живота ти твоето най-голямо ти постижение е… семейството.

На всички, които влезнат през вратата на CrossFit Serdika, казваш… добър ден.